...

Driver Nedir? Nasıl Çalışır? Sürücü Ne Demek?

driver nedir açıklama görseli

Bir bilgisayarın donanım veya yazılımlarının, Windows, Mac, Linux vb gibi işletim sistemleri ile uyumlu şekilde çalışmasını sağlayan özel yazılım türlerine driver denir. Türkçe adı ile Sürücü anlamına gelmektedir. Bu yazılımlar, işletim sistemlerinin iç ve dış donanımlarının tanınmasına ve daha sağlıklı kullanılmasına yardımcı olmaktadır. Örneğin, bilgisayarlarımızdan çıktı almak için kullandığımız yazıcıların verimli çalışabilmesi için, yazıcımız ile uyumlu driver kurulumunun tamamlanmış olması gerekmektedir.

 

Driver olmadan, işletim sistemleri ve donanımlar(yazıcı, klavye, mouse vb.) arasında iletişim sağlanmaz ve cihazlar stabil çalışmaz. Bu yüzden sistemimizle ve cihazımızla uyumlu tüm driver’ların güncel tutulması oldukça önemlidir. Gelişen son teknolojide çoğu driver, işletim sistemi tarafından otomatik tanınmaktadır. Fakat bazı cihaz ve işletim sistemlerine göre manuel kurulum da gerektirebilir.

Sürücülerin işlevi şu şekildedir:

  • Donanımın tanınması
  • İşletim sistemleri ile uyumlu çalışabilmesi
  • Sistem performansını arttırması
  • Donanım özelliklerinin full kapasite kullanılması

Driverların sürekli güncel olması, bilgisayarların performansını arttırmak ile birlikte güvenlik açısından da oldukça önemlidir. Bu sebepten dolayı düzenli driver güncellemesi yapmak gerekir.

Driver Türleri Nelerdir?

Donanım Sürücüleri ve Yazılım Sürücüleri olmak üzere toplam 2 adet Driver Türü bulunmaktadır. Bu driver türlerinin tüm fonksiyonlarını aşağıda detaylıca inceleyeceğiz.

Donanım Sürücüleri

Donanım sürücüleri, bilgisayarlarımıza bağladığımız fiziksel cihazların(klavye, fare, ekran kartı), işletim sistemi(windows, linux) ile iletişim kurmasını sağlayan driver türleridir. Bu driverlar, cihazların işletim sistemlerine doğru şekilde tanıtılmasını ve çalışmasını sağlamaktadır. Donanım sürücülerinin başlıca özellikleri aşağıda ki gibidir:

  • Cihazın tüm özellik ve fonksiyonlarını işletim sistemine bildirir.
  • Cihazın tüm özelliklerini düzgün şekilde kullanabilmenizi sağlar.
  • Ekran kartı gibi yüksek performansa sahip cihazların performansını arttırır.

 

Yazılım Sürücüleri

Yazılım sürücüleri, bilgisayarlarımızda çalışan sanal cihazlar veyahut yazılımların işlevselliğini desteklemek üzere üretilmiş driver türüdür. Yazılım sürücülerinin başlıca özellikleri aşağıda ki gibidir:

  • İşletim sistemleri ile yazılım arasında iletişim köprüsü görevi görmektedir.
  • Yazılımların daha sabit ve uyumlu çalışmasını sağlar.
  • Oyun ve grafik tasarım programları gibi çok fazla kaynak tüketen uygulamaların performansını iyileştirmede kullanılır.

Yazılım sürücülerini her zaman güncel tutmak, uygulama hatalarını ve performans hatalarını büyük ölçüde iyileştirmektedir.

 

Driverların Önemi ve Çalışma Şekli Nedir?

Driverlar, donanımlar ve yazılımlar arasında uyumlu çalışmayı sağlamaktadır. Bu şekilde bilgisayarların işleveselliğini mümkün kılmaktadır. Driverların başlıca görevleri şu şekildedir;

  1. Donanım ile yazılım arasında iletişim kurmak.
  2. Donanım özelliklerini optimize etmek.
  3. Stabil performans sağlamak.

Bilgisayarın tam performans gösterebilmesi için doğru yüklenmiş ve güncelliği sağlanan driverlara sahip olması gerekemektedir.

 

Hatalı veya Yanlış Yüklenen Sürücülerin Sisteme Etkisi

Yanlış, hatalı veya işletim sistemiyle uyumsuz bir driver, bilgisayarlarda aşağıdaki sorunlara sebep olabilir:

  1. Performans kaybı.
  2. İşletim sistemi çökme sorunları.
  3. Kritik güvenlik açıkları.

Bunlara benzer sorunlardan kaçınmak için belirli aralıklar ile driver güncellemesi kontrolü yapmak ve güncellemek yeterlidir. Driver güncellemerini öncelikle donanım veya işletim sisteminin firmasının web sitelerinden veya 3. parti driver güncelleme uygulamarını(driver booster) kullanabilirsiniz.

Önerilen Yazılar

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.